Thursday, November 1, 2012

Kolak labu durian

 KOLAK LABU DURIAN Resep Kolak Labu Durian

Bahan :

  • Gula merah 300 gram
  • AIr 750 ml
  • Daun pandan 2 lembar
  • Kolang-kaling 200 gram, rebus
  • Labu kuning 250 gram, kukus, potong bentuk dadu
  • Daging durian, 150 gram
  • Sagu mutiara 200 gram, rebus
  • Kelapa muda 1 butir, ambil dagingnya
  • Santan kental 750 ml dari 2 butir kelapa

Cara membuat :

  1. Rebus gula merah, air dan daun pandan hingga mendidih. Angkat dan saring.
  2. Masukkan sagu mutiara, kelapa muda dan santan ke dalam rebusan gula merah. Masak sambil diaduk hingga mendidih.
  3. Masukkan kolang-kaling dan labu kuning, aduk dan masak sebentar. Angkat.
  4. Masukkan kolak labu ke dalam mangkuk saji, beri bagian atasnya dengan daging durian. Sajikan hangat.
Sumber : http://resepmasakanindonesia.info

No comments:

Post a Comment