Sunday, November 18, 2012

Puding Jagung

Puding Jagung

Bahan-Bahan :

  • 5 biji telur
  • 380 gm gula pasir/halus
  • 180 gm tepung kastad
  • 180 gm tepung gandum
  • 600 ml santan kotak + 600 ml air disatukan
  • 1 tin jagung (krim)
  • ½ tin jagung (whole kernel)-buang air & ambil biji jagungnya saja
  • 1 sudu teh garam
  • 1 sudu teh vanilli

Cara Memasak :

  1. Masukkan gula, tepung kastad & tepung gandum ke dalam sebuah mangkuk yg besar. Kocok sebentar lalu pecahkan telur ke dalamnya. Aduk rata.
  2. Kemudian bubuh pula jagung krim, jagung biji, santan pekat, air, dan vanilli. Kocok lagi lalu bubuh garam secukupnya.
  3. Bubuh adunan ini ke dalam sebuah periuk dan kacau sebentar di atas api yg sederhana sehingga adunan memekat.
  4. Akhir sekali, masukkan adonan yg telah pekat ke dalam loyang yg telah disapu sedikit minyak, lalu kukus sehingga masak (kira-kira 20 menit).
  5. Keluarkan loyang dari kukusan dan tunggu sehingga pudding benar-benar sejuk sebelum dipotong.
Sumber : http://www.mentari.biz

No comments:

Post a Comment