Puding Jagung
Bahan-Bahan :
- 5 biji telur
- 380 gm gula pasir/halus
- 180 gm tepung kastad
- 180 gm tepung gandum
- 600 ml santan kotak + 600 ml air disatukan
- 1 tin jagung (krim)
- ½ tin jagung (whole kernel)-buang air & ambil biji jagungnya saja
- 1 sudu teh garam
- 1 sudu teh vanilli
Cara Memasak :
- Masukkan gula, tepung kastad & tepung gandum ke dalam sebuah mangkuk yg besar. Kocok sebentar lalu pecahkan telur ke dalamnya. Aduk rata.
- Kemudian bubuh pula jagung krim, jagung biji, santan pekat, air, dan vanilli. Kocok lagi lalu bubuh garam secukupnya.
- Bubuh adunan ini ke dalam sebuah periuk dan kacau sebentar di atas api yg sederhana sehingga adunan memekat.
- Akhir sekali, masukkan adonan yg telah pekat ke dalam loyang yg telah disapu sedikit minyak, lalu kukus sehingga masak (kira-kira 20 menit).
- Keluarkan loyang dari kukusan dan tunggu sehingga pudding benar-benar sejuk sebelum dipotong.
Sumber : http://www.mentari.biz
No comments:
Post a Comment