
Bahan-bahan:
- 1 kg beras pulut
- 2 1/2 cawan santan pekat - santan boleh dikurangkan jika beras lembut (guna 2 1/4 cawan aje)
- sedikit serbuk kunyit
- 1 sudu besar paras rata garam - masukkan kedlm santan
- 1 keping asam keping
- 2 helai daun pandan - disimpul
Cara membuat:
- Beras dibersihkan kemudian direndam dalam air bersama serbuk kunyit dan asam keping selama 3-4 jam.
- Toskan beras kemudian masukkan kedlm pengukus bersama daun pandan yg disimpul.
- Kukus sehingga separuh masak (naik wap).
- Angkat masukkan kedlm bekas besar, gaulkan bersama santan hingga rata.
- Masukkan semula kedlm pengukus dan kukuslah sehingga masak.
- Angkat dan bolehlah dihidangkan bersama rendang/kari.
Bahan-bahan:
- 1 ekor ayam dipotong kecil
- 2 biji kelapa - ambil santan pekat
- 1 helai daun kunyit } dihiris halus
- 4 helai daun limau purut } dihiris halus
- 3 sudu besar kerisik
- 1 keping asam keping
- garam secukup rasa
- secubit gula jika suka
- minyak utk menumis
Bahan kisar:
- 15 tangkai cili kering
- sedikit cili padi jika suka pedas
- 2 ulas bawang putih
- 4 cm halia
- 3 cm lengkuas
- 2 cm kunyit hidup
- 3-4 batang serai
- 15-20 ulas bawang merah
- 2 biji buah keras
Cara membuat:
- Bahan kisar hendaklah dikisar dgn santan
- Panaskan minyak tumiskan bahan kisar.
- Kacau hingga wangi dan naik minyak.
- Masukkan ayam, santan, kerisik dan asam keping
- Renehkan sambil sesekali kacau
- Apabila hampir kering masukkan daun kunyit, daun limau purut, garam dan gula
- Bolehlah diangkat
Sumber : http://dapur-digital.blogspot.com
Tidak ada komentar:
Posting Komentar