Pulut kuning rendang

Bahan-bahan:

  • 1 kg beras pulut
  • 2 1/2 cawan santan pekat - santan boleh dikurangkan jika beras lembut (guna 2 1/4 cawan aje)
  • sedikit serbuk kunyit
  • 1 sudu besar paras rata garam - masukkan kedlm santan
  • 1 keping asam keping
  • 2 helai daun pandan - disimpul

Cara membuat:

  • Beras dibersihkan kemudian direndam dalam air bersama serbuk kunyit dan asam keping selama 3-4 jam.
  • Toskan beras kemudian masukkan kedlm pengukus bersama daun pandan yg disimpul.
  • Kukus sehingga separuh masak (naik wap).
  • Angkat masukkan kedlm bekas besar, gaulkan bersama santan hingga rata.
  • Masukkan semula kedlm pengukus dan kukuslah sehingga masak.
  • Angkat dan bolehlah dihidangkan bersama rendang/kari.

Bahan-bahan:

  • 1 ekor ayam dipotong kecil
  • 2 biji kelapa - ambil santan pekat
  • 1 helai daun kunyit } dihiris halus
  • 4 helai daun limau purut } dihiris halus
  • 3 sudu besar kerisik
  • 1 keping asam keping
  • garam secukup rasa
  • secubit gula jika suka
  • minyak utk menumis

Bahan kisar:

  • 15 tangkai cili kering
  • sedikit cili padi jika suka pedas
  • 2 ulas bawang putih
  • 4 cm halia
  • 3 cm lengkuas
  • 2 cm kunyit hidup
  • 3-4 batang serai
  • 15-20 ulas bawang merah
  • 2 biji buah keras

Cara membuat:

  • Bahan kisar hendaklah dikisar dgn santan
  • Panaskan minyak tumiskan bahan kisar.
  • Kacau hingga wangi dan naik minyak.
  • Masukkan ayam, santan, kerisik dan asam keping
  • Renehkan sambil sesekali kacau
  • Apabila hampir kering masukkan daun kunyit, daun limau purut, garam dan gula
  • Bolehlah diangkat 
Sumber : http://dapur-digital.blogspot.com

Tidak ada komentar:

Posting Komentar