Bahan-bahan:
- 1 ekor ayam } dipotong
- 2 biji kelapa } ambil santan pekat
- 1 helai daun kunyit } dihiris halus
- 4 helai daun limau purut }hiris halus
- 2 sudu besar kerisik
- 1 keping asam keping
- garam secukup rasa
- sket gula merah jika suka
Bahan kisar:
- 15-20 tangkai cili kering
- 20 ulas bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 4 cm halia
- 3 cm lengkuas
- 2 cm kunyit hidup
- 4 batang serai (hiris bahagian ubinya sahaja untuk dikisar, btgnya diketuk )
- 3 biji buah keras
Cara membuat:
- Bahan kisar hendaklah dikisar dgn santan (jgn guna air)
- Satukan santan, bahan kisar, ayam, kerisik, batang serai yg diketuk dan asam keping
- Jerang atas dapur hingga hampir kering.
- Masukkan garam dan gula melaka dan kacau hingga kering.
- Sebelum angkat taburkan hirisan daun kunyit dan daun limau purut.
- Kacau sebati, bolehlah diangkat.
Sumber : http://dapur-digital.blogspot.com
Tidak ada komentar:
Posting Komentar