Bingka Ubi kayu

Bahan-Bahan:
  • 4 cawan ubi kayu yang telah diparut- toskan atas penapis santan selama 30 min utk buang airnya
  • 2 cawan santan
  • 2 biji telur
  • 1 cawan gula pasir - guna 3/4 cawan aje sbb suka kuih tawar hahaha
  • 4 sudu makan minyak jagung untuk campur dlm adunan -ganti butter cair lg sedap
  • secubit garam
  • sedikit pewarna kuning
  • 2 sudu makan minyak jagung untuk dileserkan pada loyang
Cara membuat:
  • Panaskan oven 150 darjah Celcius selama 10 minit
  • Campurkan semua bahan hingga sebati.
  • Tuangkan kedalam loyang yang telah dileserkan dengan minyak jagung tadi.
  • Bakar adunan ini selama 1 jam atau hingga masak pada suhu 150 darjah Celcius.
  • Sejukan baru dipotong.
Sumber : http://dapur-digital.blogspot.com

Tidak ada komentar:

Posting Komentar