Sunday, October 28, 2012

Gulai pisang muda


BAHAN-BAHAN :

1 ikan pisang muda
3 cawan santan pekat
Segenggam ikan bilis

BAHAN DI TUMBUK LUMAT :

3 cm kunyit hidup
3 biji cili api1 batang serai - dititik

CARA MEMASAK :

  1. Siat kulit pisang muda dan belah 2 pisang ini . Masukkan santan pekat , serai , ikan bilis yang sudah dibersihkan dan bahan ditumbuk lumat ke dalam periuk . Hidupkan api dan biarkan sampai kuah mendidih dan kacau kuah ini. Kalau kuah sikit boleh la ditambah sedikit lagi santan.
  2. Kemudian masukkan pisang muda tadi bersama garam secukup rasa , kacau semua bahan. Biarkan kuah mendidih dan kacau kuah sekali sekala bila masak pisang akan menjadi lembut dan empuk . Boleh la ditutup api dapur.
Sumber : http://resepisedap-nennie.blogspot.com

No comments:

Post a Comment