BAHAN-BAHAN :
1 tin besar ikan sardin mackerel - cap ayam
2-3 cawan santan pekat
2 biji bawang besar
1 helai daun kunyit
4-5 biji ubi kentang
2 biji tomato
Garam secukup rasa
BAHAN DITUMBUK LUMAT :
4 biji cili api
2 cm kunyit hidup
2-3 cawan santan pekat
2 biji bawang besar
1 helai daun kunyit
4-5 biji ubi kentang
2 biji tomato
Garam secukup rasa
BAHAN DITUMBUK LUMAT :
4 biji cili api
2 cm kunyit hidup
CARA MEMASAK :
- Kupas semua ubi kentang dan bawang besar serta dipotong empat.
- Masukkan santan dan bahan tumbuk dalam periuk dan masak kuah sampai hampir mendidih kemudian masukkan ubi kentang dan daun kunyit . Gunakan api dapur yang sederhana supaya kuah masak secara perlahan-lahan dan tak pecah minyak . Biar kan ubi kentang masak sampai empuk .
- Masukkan semua ikan sardin makeral dan kuah nya sekali , kacau semua bahan supaya menjadi mesra dan sekata. Akhir sekali rasa garam jika kurang masin tambah la garam.
- Jika kuah kurang masam boleh la ditambah sekeping asam keping.
No comments:
Post a Comment