Gulai
pucuk labu ni mak saya masak masa kami balik kampung minggu lepas .
Saya dah lama tak merasak masakan gulai pucuk labu ni sebab bila mertua
berkebun tanam buah labu baru la dapat pucuknya . Memang sedap sangat
gulai pucuk labu ni rasanya lembut dan cukup lemak lain dari rasa pucuk
labu yang biasa saya beli di pasar atau hypermarket kat rumah saya ni
yang agak liat dan ranggup .
Semalam menu makan tengahari kami hanya lah masak gulai pucuk labu ni , sambal ikan sardin , ikan masin sepat dan saya kutip pucuk pegaga untuk dibuat ulam makan bersama sambal gesek tapi bagi kami yang memang suka masakan kampung memang sedap sangat . Berselero la suami den makan bertambah 2 kali la juga nasi kena pulak ada ikan masin sepat dengan sambal gesek yang memang favorite suami den hehehe...
Semalam menu makan tengahari kami hanya lah masak gulai pucuk labu ni , sambal ikan sardin , ikan masin sepat dan saya kutip pucuk pegaga untuk dibuat ulam makan bersama sambal gesek tapi bagi kami yang memang suka masakan kampung memang sedap sangat . Berselero la suami den makan bertambah 2 kali la juga nasi kena pulak ada ikan masin sepat dengan sambal gesek yang memang favorite suami den hehehe...
Gulai pucuk labu
Mak
perah santan dari 2 biji kelapa dan sedikit bawang serta garam secukup
rasa , itu saja bahannya cukup simple tapi sangat la sedappp....
Pagi-pagi
lagi bapa mertua saya pegi kutip di kebun belakang rumah . Saya memang
tak reti cara-cara nak siat bulu pada batang pucuk labu ni so saya hanya
tengok la cara mak buat .
Mak
sedang siat kulit luar batang pucuk labu ni yang berbulu semua bulu
kena buang sebab tak boleh makan kalau makan juga nanti kita boleh kena
batuk .
Semalam
memang saya perhatikan saja cara mak siat bulu pucuk labu ni ada
caranya sangat teliti mak siat kulit batang labu ni nanti la lain kali
saya cuba..
No comments:
Post a Comment