BAHAN-BAHAN :
1 ekor ikan patin
1 biji timun
4 sudu besar tempoyak-boleh ditambah
1 keping asam keping- kalau tempoyak dah masam tak perlu la ditambah asam keping
Garam secukup rasa
BAHAN DITUMBUK LUMAT :
3 biji cili merah
4 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
CARA MEMASAK :
- Bersihkan ikan dan lumur ikan patin dengan asam jawa untuk buang hanyir serta kotoran lain . Potong timun menjadi 2 bahagian dan buangkan empulur tengah serta potong menjadi ketulan kecil .
- Masukkan semua bahan tumbuk ke dalam periuk bersama serai , tempoyak, air dan asam keping. Kacau semua bahan bagi mesra dan biarkan kuah sehingga mendidih.
- Masukkan semua ikan patin dan garam serta kacau.
- Kemudian masukkan timun dan biarkan kuah memdidih dan ikan masak baru la ditutup api dapur.
- Jika tempoyak dah mula masam boleh la dicampur sedikit gula.
No comments:
Post a Comment